OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Kontaktujte nás: +420 778 071 678 | kavypitel@kavypitel.cz
0 Kč

Jak správně připravit kávu v Džezvě


Jedním z nejstarších způsobů přípravy kávy je ten v džezvě. Hojně se využívá nejen v Turecku, ale i Řecku, Indii a arabských zemích. Nejlépe se káva v džezvě připraví v horkém písku zahřátém na 160-180 st. C., ale můžete ji samozřejmě připravit i na běžném sporáku.

Do džezvy se dá lžička extra jemně namleté kávy (jako hladká mouka) a zalije studenou vodou. Poté ji promíchejte a dejte vařit. Jak se káva pomalu ohřívá, tvoří se pěna, kterou sbírejte do šálku. Kávu nenechejte vzkypět, ale udržujte ji za stálého míchání před tímto stavem. Neustále sbírejte pěnu a cca po 10 minutách je káva připravena k nalití do šálku. Přitom si dejte pozor, aby se do šálku nedostal i lógr.

Jiným způsobem přípravy v džezvě je ten, že kávu dáte do džezvy, zalijete studenou vodou a dáte pomalu vařit. Na kávě se objeví hustá pěna a káva vzkypí. V tomto okamžiku ji odstavte a pěnu nechte klesnout, poté ji opět dejte na plotýnku. Toto opakujte 3x a poté ji nalijte do šálku. Příprava bude trvat cca 4-6 minut.

Pro přípravu používejte Arabiku s Robustou např. Nobilis či Excelsior, protože robusta vytvoří lepší pěnu.

I když jinak kávu piji bez cukru, u této kávy dělám výjimku a osladím si ji např. třtinovým cukrem, který je dle mého názoru lepší, protože tolik nemění její chuť. Když budete chtít experimentovat, můžete do ní přidat vanilku, sirupy, kardamom, chilli, pepř, čokoládu.


Pokračovat ve výběru zrnkové kávy


Jak správně připravit kávu

Jak správně připravit kávu v aeropressu, french pressu, v moka konvičce, za pomoci dripperu, džezvy nebo jak si doma připravit dokonalé espresso?


Aeropress

Příprava kávy v aeropressu je velmi jednoduchá a rychlá. Přístroj se skládá z plastového válce, pístu a sítka s papírovým filtrem. Je skladný, lehký, a proto si ho můžete sebou brát i na cesty. Káva z něj je o něco silnější než z french pressu, ale stále si zachovává jemnost vyrovnanost chuti.

Více informací

French press

Příprava kávy ve french pressu patří mezi ty jednodušší. Potřebujete k ní french press, tedy skleněnou nádobu s pístem, který slouží k filtraci kávy. Výběr kávy samozřejmě závisí na vás, ale mě se osvědčila jednodruhová Arabika nebo směs arabic.

Více informací

Dripper

Dripper je zařízení na přípravu překapávané kávy přes filtr. Může být z průhledného i neprůhledného plastu, porcelánu, skla. Stěny jsou drážkované a dole má odtokový otvor, kudy protéká vylouhovaná káva do šálku pod dripperem.

Více informací

Mocca

Káva v moka konvičce se nejvíce podobá espressu. Jde o italský vynález z roku 1933, který se vyrábí dodnes. Konvička je tvořena spodní nádobkou na vodu s ventilem, ve středu má sítko na kávu a vrchní část slouží k zachytávání kávy.

Více informací

Espresso

Jak praví klasik – espresso existuje jenom jedno. Připravte se na úžasný nápoj připravený z 7 - 8g kávy o objemu 25-35ml za dobu 20-30 vteřin. Tlak vody má být 9 barů a teplota cca 90 st. C.

Více informací

Džezva

Jedním z nejstarších způsobů přípravy kávy je ten v džezvě. Hojně se využívá nejen v Turecku, ale i Řecku, Indii a arabských zemích. Nejlépe se káva v džezvě připraví v horkém písku zahřátém na 160-180 st. C.

Více informací

TOP produkty

Originální dóza na kávu Dallmayr

Porcelán, ruční práce, ručně malováno, výška 26cm. Omezené množství.

skladem

Originální dóza na kávu Dallmayr
Cena:
3 500 Kč s DPH

Do košíku

Kávovar Philco PHEM 1000

Skvělou chuť šálku espressa či cappuccina Vám nabízí automatické espresso Philco PHEM 1000. Další…

skladem

Kávovar Philco PHEM 1000
Cena:
18 999 Kč s DPH

Do košíku

Kávovar JURA E6 IMPRESSA

Kávovar JURA IMPRESSA E6 - skvělý inovativní model s funkcí P.E.P.© , displejem a…

u dodavatele

Kávovar JURA  E6 IMPRESSA
Cena:
24 990 Kč s DPH

Do košíku

Proč právě název "Kávy pitel"...?!

Už víte, proč název "Kávy pitel" s měkkým "i"?

Vlastní, čerstvě pražená káva nejvyšší kvality