Indie Kávy pitel - výběrová zrnková káva
Kód: INDIE/100 INDIE/250 INDIE/1000 Zvolte variantuSouvisející produkty
Detailní popis produktu
Příběh Indické kávy - Kávy pitel
Káva Indie KAAPI Royale scr.18 - Kávy pitel
První plantáž v Indii byla založena v roce 1840 poblíž Baba Budan Giri, v oblasti kde byl poprvé vysázen kávovník. Pěstování kávy se rozšířilo do dalších oblastí Indie a bylo posíleno britskou koloniální přítomností a její snahou vyvážet produkt.
V polovině 19. století Indii postihla kávová rez a infikovala kávovníky druhu Arabica. Z tohoto důvodu mnoho farmářů nahradilo Arabicu Robustou nebo Liberikou, hybridem odolným vůči rzi. Přechod na Robustu na konci 19. století měl trvalý dopad na produkci kávy v Indii, přičemž Robusta tvoří polovinu veškeré kávy produkované v Indii dnes.
Zajímavostí je produkce kávy Monsooned , která vznikla více méně omylem při vývozu kávy z Indie do Evropy. V té době k převozu používaly plachetnice jejichž cesta trvala asi 6 měsíců. Díky dlouhému působení vlhkého oceánského vzduchu získala káva jedinečnou zlatožlutou barvu a výraznou zatuchlou chuť. Ve chvíli, kdy se začaly používat parníky, cesta se zkrátila a káva neměla čas projít stejnou proměnou. Dnes se káva úmyslně vystavuje monzunovým větrům, aby znovu vytvořil proces, ke kterému docházelo na dlouhých námořních cestách v minulosti. Monzunová káva je oblíbená dodnes.
Poněkud jedinečné pro Indii je také používání výrazů „třešeň“ a „pergamen“ k popisu metod zpracování. Druhy kávy označované jako „třešňové“ jsou přírodní zpracované kávy a druhy označované jako „pergamen“ jsou promývané zpracované kávy.
V současné době je Indie šestým největším producentem kávy na světě a představuje více než čtyři procenta celosvětové produkce kávy. Přestože Indie byla jedním z prvních pěstitelů Arabiky, nyní produkuje vyšší procento Robusty. Arabica pěstovaná v Indii roste mezi 1000 a 1500 metry nad mořem. 70 % kávových farem v Indii je velmi malých, často méně než 10 akrů. Téměř veškerá indická káva se pěstuje ve stínu a často se pěstuje s pepřem, kardamomem, skořicí, hřebíčkem a muškátovým oříškem. Kvalita šálku je obecně málo kyselá, jemná a dobře vyvážená, s kořenitými tóny a plným tělem.
Balení kávy značky Kávy pitel: veškerou námi praženou kávu značky Kávy pitel balíme do vysoce kvalitních sáčků
Postup balení kávy značky Kávy pitel: Po pražení kávových bobů se z kávy uvolňuje plyn, který by mohl zcela naplnit obal a ten by následně mohl při manipulaci a skladování prasknout. A tak nechává se káva několik hodin odpočinout. A balí se až následně, po odpočinutí do speciálních flexibilních sáčků na kávu, s odplyňovacím jednosměrným nylonovým ventilem. Takže přebytečný uvolněný plyn odejde přes ventil pryč. A káva si tak zachová své stále stejné plnohodnotné aroma od zabalení, přes přepravu a do doručení až k vám, a až do vašeho šálku kávy Kávy pitel. A proto je naše káva značky Kávy pitel čerstvá i u vás po převzetí od přepravce.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Káva z různých koutů světa |
---|---|
Bližší určení: | Indie, KAAPI Royale scr.18 |
Druh kávy: | 100% robusta |
Varieta kávy: | robusta – Coffea Robusta |
Chuťový profil kávy: | plná chuť, lískové ořechy, tabák čokoláda, zemitá chuť, dvojnásobné množství kofeinu |
Acidita kávy: | bez náznaku acidity |
Nadmořská výška: | káva pochází z horské oblasti 300 - 1200 m. n. m. |
Sklizeň kávy: | listopad - březen |
Zpracování: | washed |
Kvalita kávy: | pětihvězdičková výběrová káva ***** |
Stupeň pražení: | City Plus |
Místo pražení: | pražírna Kávy pitel u Kutné Hory, Česká republika |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.