OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Kontaktujte nás: +420 778 071 678 | kavypitel@kavypitel.cz
0 Kč

Sklizeň kávy

Na sever od rovníku, v oblasti Střední Ameriky a Etiopie se sklízí káva od září do konce roku. Jižně od rovníku, například v Brazílii, se sklízí naopak v jarních měsících, ale někdy se může sklizeň protáhnout do srpna.V oblastech kolem rovníku, v Kolumbii nebo v africké Ugandě, se káva většinou sklízí po celý rok. Neplatí to ale například u špičkových keňských káv, ty se sklízí pouze jednou v roce a to na jaře. Celoroční sběr je jinak možný na plantážích v různých nadmořských výškách.

Doba sklizně kávovníkových plodů je rozdílná podle zeměpisné polohy pěstitelské oblasti.

Sklizeň probíhá buď ručně nebo strojově. Ruční sběr je charakteristický pro nejlepší kávu typu Arabika, je velmi nákladný, protože sběrači se musí několikrát vracet k jednomu keři.

Sběr se dělá u nejlepších káv typu Arabika. Tyto kávy se propírají, obal je ve velké míře odstraněn a pak se naloží k fermentaci, kde je omyta přebytečná plíseň a zrna jsou sušena. Strojový sběr se provádí za pomoci česacích strojů, sklízeči jezdí podél keřů dlouhými zelenými lány plantáží a potřásají větvěmi tak dlouho, dokud kávové boby nenapadají do násypných trychtýřů. Někdy bohužel i s větvemi, listovím a nezralými plody. Proto musí sběrači dávat při sběru pozor, aby se mezi kvalitní zralé plody nedostaly nezralé, poškozené nebo napadené chorobami.Takové plody mohou znehodnotit sklizeň, jejich zrna mají po rozdrcení nebo rozlomení nepříjemný zápach (tzv. mají "lišku") a mohou tak zkazit celou dodávku.

Kontaminovaná káva se charakterizuje jako obyčejná, nebo kyselá a nejhorší stav je fermentovaná (zkvašená). Strojový sběr je mnohem rychlejší než trhání kávových bobů ručně a samozřejmě finančně méně nákladný. Poškozuje však keře a nelze tak sesbírat kvalitní, stejnorodou kávu.

Sběr kávovníkových plodů je pro sběrače velice náročnou sezónní prací. Na středně velkých plantážích česáč otrhá v průměru 70 kilogramů plodů denně. Množství je samozřejmě odvislé od polohy plantáže a velikosti kávovníku. Z celkového množství takto sklizených plodů je pouze 20% kávovníkových zrn. To znamená, že sběrač ve skutečnosti odevzdá v průměru 15 kilogramů zrn.

Dobře vyzrálé plody se češou, odstraňují se přebytečné nečistoty (větvičky, lístky, slupka) a plavením ve velkých nádržích se čistí.

Postupy získávání zrn z plodu

Za sucha

Plody se suší 5 až 15 dnů v tenkých vrstvách na slunci, aby se zbavil vlhkosti. Pravidelně se prohrabávají, aby se zabránilo kvašení. Působením vzduchu a slunce vnější slupka kávových zrn zhnědne, je křehká a zrnka v ní chřestí. Tento způsobe je sice méně nákladný, ale vyžaduje určitou zručnost, protože zrna nesmí přeschnout ani zůstat nedoschlá. Poté se z nich v loupacích strojích vyluští kávová zrna, která se strojně očistí a vytřídí podle velikosti a jakosti.

Za mokra

V mačkacím stroji (tzv. pulpevníku) se oddělí převážná část dužinyod kávových zrn uzavřených ve slupce. Dobře vypraná tzv. pergamino káva se suší na slunci nebo v sušárně a pak se na loupacích strojích zbavuje slupky. Zrna se leští a třídí, případně přebírají. Na rozdíl od suchého zpracování se při tomto odstraňuje oplodí, a to téměř ihned po sklizni, nejpozději však do 24 hodin. Později už by bylo jeho odstranění problematické a zrna by se mohla poškodit.

Předností mokrého zpracování kávovníkových plodů je, že se dokonale oddělí nezralé, a tudíž lehčí plody od plodů plně vyzrálých, což má příznivý vliv na konečnou jakost kávy. Takto upravená kávová zrna se označují jako surová neboli zelená káva.

Zdroj: Pokorný 2009a, Lisa 2005a, Petr Valíček 2002, Kavina 1997, Kadlec 1956

Pěstování a zpracování kávy


Pěstování kávy

Kávovníky jsou dřeviny, které rostou v tropickém pásmu. Jejich velikost je různá, od nízkých keřů až po stromy dosahující výšky 15 metrů. Řadí se k rostlinnému rodu Coffea, který patří do čeledi mořenovitých rostlin. Uvádí se, že existuje až 500 druhů kávovníků.

Více informací

Sklizeň kávy

Doba sklizně kávovníkových plodů je rozdílná podle zeměpisné polohy pěstitelské oblasti. Sklizeň probíhá buď ručně nebo strojově. Ruční sběr je charakteristický pro nejlepší kávu typu Arabika, je nákladný, protože sběrači se musí několikrát vracet k jednomu keři.

Více informací

Fermentace kávy

Vyloupané plody jsou proudem vody odvedeny do fermentačních nádží, kde kvašením změknou pozůstatky dužiny a tyto zbytky lze pak snadno vyprat. Při zhruba 70 hodinovém kvašení, uvolňují enzymy zbývající lepkavou vrstvu pokryvající pergamenovou slupku semen.

Více informací

  

Pražení kávy

Pražení je jednou z nejdůležitějších operací při úpravě kávy pro konzumaci. Nesprávným pražením lze i tu nejkvalitnější zelenou kávu zcela znehodnotit a naopak vhodným upražením i méně kvalitní zelenou trávu  zhodnotit.

Více informací

Mletí kávy

Správné semletí kávy hraje podstatnou roli při různých způsobech její přípravy. Kávu je proto nejlepší semlít těsně před jejím použitím, protože mletí otevírá buňky zrnek, uvolňuje éterické oleje a plyny, které však postupně mizí a káva tak ztrácí svou plnou chuť a vůni.

Více informací

Okénko do historie kávy

Časopis Šťastný domov z roku 1906: "Dobrá káva zahání ospalost, podporuje trávení, poskytuje zemdlelému osvěžení, vzbuzuje chuť k práci a vzpružuje, mírně požívána, duševní sílu k nové činnosti." Nahlédněte blíže do historie světa kávy v přehledu hodnotných textů.

Více informací


  

TOP produkty

Jura 70606 Milk frother

Jednoduchý, rychlý a hygienický způsob jak připravit dokonale jemnou mléčnou mikro-pěnu pro kávové…

skladem

Jura 70606 Milk frother
Cena:
2 490 Kč s DPH

Do košíku

Kávovar Philco PHEM 1000

Skvělou chuť šálku espressa či cappuccina Vám nabízí automatické espresso Philco PHEM 1000. Další…

skladem

Kávovar Philco PHEM 1000
Cena:
18 999 Kč s DPH

Do košíku

NOBILIS Kávy pitel®

Složení: 70% Arabika - Kostarika, Honduras, Salvador (horské oblasti 1500m), 30% Robusta –…

3 varianty

NOBILIS Kávy pitel®
Cena:
od 145 Kč s DPH

Zobrazit

Proč právě název "Kávy pitel"...?!

Už víte, proč název "Kávy pitel" s měkkým "i"?

Vlastní, čerstvě pražená káva nejvyšší kvality