OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Kontaktujte nás: +420 778 071 678 | kavypitel@kavypitel.cz
0 Kč

Okénko do historie aneb jak vařili kávu naši předci

Časopis Šťastný domov z roku 1906

Dobrá káva zahání ospalost, podporuje trávení, poskytuje zemdlelému osvěžení, vzbuzuje chuť k práci a vzpružuje, mírně požívána, duševní sílu k nové činnosti. Nemírné požívání silné aneb špatně připravené kávy působí zhoubně zejména na srdce, vyvolává žaludeční křeče, nechuť a jiné příznaky.

Z té příčiny měla by každá hospodyně dbáti toho, aby osvojila si nejlepší způsob její přípravy. Za časů našich matek bývala káva pražena doma a mleta ještě dokud byla teplá. Moderní hospodyně kupují většinou kávu praženou, někdy také již umletou a mnohé z nich nejsou ani dbalé toho, aby ji měly neprodyšně uzavřenou.

Zelená káva získá více na chuti čím je starší, neboť zrno ještě dozrává. Pražením o 1/3 nabývá, stává se pórovitým a pohlcuje zápachy a příchutě věcí okolních. Proto měla by se pražená káva prodávati v pevně uzavřených balíčkách neb krabicích.

Ježto se tak, ale neděje, měla by aspoň hospodyně uzavříti hned po koupi do skleněné neb plechové nádoby.

Nějakou aspoň nápravu provádějí obchodníci v novější době zařizováním kovových uzavřených schrán na praženou kávu v obchodních místnostech.

Má-li káva býti dobrá nutno především kupovati dobré druhy. Co do jakosti jest káva arabská „Mokka“ nejlepší, v obchodě však zřídka pravá, častěji z jiných druhů vybraná.

Po ní nejlepší je Java. Kávy americké nemají bohaté příchutě kávy arabské a jsou proto méně cenné.

1/3 Mokky a 2/3 Javy dávají nejlepší směs, jeť Mokka silná, Java jemná. Také směs dobrého Ceylonu s Javou je výborná, aneb možno smíchati všecky tři druhy. Avšak ani nejlepší druh není náležitě připraven, nedá dobrý odvar. Proto třeba věnovati celé přípravě zvláštní péči.

Veškerá káva má se před pražením čistě přebrati, v měkké vlažné vodě vyprati a pak zase pečlivě usušiti, neboť mnohé druhy kávy. Zvláště zelené, bývají často olovem, mědí, berlínskou modří a jinými látkami barveny, které se při pražení neztratí, nýbrž naopak tím více do zrnek vniknou.

Že při sbírání, vylušťování, sušení a balení se s kávou zvláště čistě nezachází, jest rovněž známo.

Má-li káva zachovati všecky cenné své součástky, třeba ji pražiti mírně, by nebyla ani příliš tmavá, ani bledě žlutá, nýbrž měla barvu kaštanovou. Nesmí též pražiti tak dlouho, aby se „potila“. Pravý stupeň pražení je počnou-li se zrna mastnotou pokrývati. Pražidlem otáčejme zvolna a vyvinuje-li se již prchavý olej protřásejme je. Jakmile se káva začíná potit, odstraníme pražidlo z ohně, otřásáme jím ve vzduchu, až se trochu ochladí a necháme pak v něm kávu, aby úplně vychladla. Poté musí býti ihned v nějaké krabici neprodyšně zavřena.

Praženou kávu meleme teprve, když ji potřebujeme, nikdy do zásoby. Zrna mají býti umletá prostředně jemně, při hrubě mleté kávě nevyužitkujeme všech součástek, kdežto kávu na prášek umletou možno zavařiti jenom do sáčku.

Necháme-li mletou kávu v mlýnku delší dobu ležeti, ztratí svou vůni, jakož i příchuť v krátké době několika hodin.

"Dobrá káva zahání ospalost, podporuje trávení, poskytuje zemdlelému osvěžení, vzbuzuje chuť k práci a vzpružuje, mírně...

Zveřejnil(a) Pražírna Kávy pitel dne 19. březen 2016

TOP produkty

Originální dóza na kávu Dallmayr

Porcelán, ruční práce, ručně malováno, výška 26cm. Omezené množství.

skladem

Originální dóza na kávu Dallmayr
Cena:
3 500 Kč s DPH

Do košíku

Kávovar JURA E6 IMPRESSA

Kávovar JURA IMPRESSA E6 - skvělý inovativní model s funkcí P.E.P.© , displejem a…

u dodavatele

Kávovar JURA  E6 IMPRESSA
Cena:
24 990 Kč s DPH

Do košíku

Dallmayr Espresso Monaco

100% Arabika, vhodná zejména na přípravu espressa. Pražena a míchána speciálně pro přípravu kávy…

skladem

Dallmayr Espresso Monaco
Cena:
750 Kč s DPH

Do košíku

Proč právě název "Kávy pitel"...?!

Už víte, proč název "Kávy pitel" s měkkým "i"?

Vlastní, čerstvě pražená káva nejvyšší kvality