OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Kontaktujte nás: +420 778 071 678 | kavypitel@kavypitel.cz
0 Kč

Fermentace kávy

Při tomto procesu je potřeba 130 až 150 litrů především čisté pramenité vody na 1kg kvalitní syrové kávy. Nutná je absolutní čistota všech zařízení a agregátů, protože zrno, které bylo vystaveno kvasení po příliš dlouhou dobu, je přefermentované a může se stát pověstným "zapáchajícím zrnem", které zkazí celou dodávku.

Stroje jsou kontruovány tak, že třešně jsou mačkány o pevnou stěnu proti otáčejícím se válcům, které jsou opatřeny zuby, takže dužina je rozmačkána jako mezi prsty.Vyloupnutá zrna odskakují stranou, dužina je ozubeným válcem strhávána dolů do jiného odvodu a dále odplavována přes síto. Zbytky dužiny se odstraní fermentací v betonových nádržích při 60 až 70C a je možné ji použít jako hnojivo.

Vyloupané plody jsou proudem vody odvedeny do fermentačních nádrží. Kvašením zde měknou pozůstatky dužiny, které lze pak snadno vyprat. Při tomto kvašení, které trvá zhruba 70 hodin, enzymy uvolňují zbývající lepkavou vrstvu pokrývající pergamenovou slupku semen. Délka fermentace je závislá na síle zbytku obalu, na množství mikroorganismů a také na okolní teplotě. Když proces kvašení skončí, pergamenová slupka, která plní funkci "ochránce" zrn před poškozením už není lepkavá a zrnka jsou na omak drsná. Po mokrém způsobu zpracování obsahují kávová zrna asi 50% vlhkosti, kterou je potřeba snížit, aby se zrnka mohla uskladnit. Zrnka v pergamenovém obalu se proto následně nechají asi 14 dní vysušit. Na velkých plantážích se využívá sušících strojů, kde jsou zrna vysušována horkým vzduchem. Druhý způsob sušení je na slunci. Zrna se rozloží stejným způsobem jako při suchém zpracování na betonové nebu sušící stoly. Je nezbytné je pravidelně obracet, prosychání musí být rovnoměrné, při příliš intenzivním slunci se musí zrna zakrývat, protože pergamenová slupka nesmí popraskat.

Zdroj: Dohnal 2009, Jak se rodí káva 2009, Veselá 2009

Pěstování a zpracování kávy


Pěstování kávy

Kávovníky jsou dřeviny, které rostou v tropickém pásmu. Jejich velikost je různá, od nízkých keřů až po stromy dosahující výšky 15 metrů. Řadí se k rostlinnému rodu Coffea, který patří do čeledi mořenovitých rostlin. Uvádí se, že existuje až 500 druhů kávovníků.

Více informací

Sklizeň kávy

Doba sklizně kávovníkových plodů je rozdílná podle zeměpisné polohy pěstitelské oblasti. Sklizeň probíhá buď ručně nebo strojově. Ruční sběr je charakteristický pro nejlepší kávu typu Arabika, je nákladný, protože sběrači se musí několikrát vracet k jednomu keři.

Více informací

Fermentace kávy

Vyloupané plody jsou proudem vody odvedeny do fermentačních nádží, kde kvašením změknou pozůstatky dužiny a tyto zbytky lze pak snadno vyprat. Při zhruba 70 hodinovém kvašení, uvolňují enzymy zbývající lepkavou vrstvu pokryvající pergamenovou slupku semen.

Více informací

  

Pražení kávy

Pražení je jednou z nejdůležitějších operací při úpravě kávy pro konzumaci. Nesprávným pražením lze i tu nejkvalitnější zelenou kávu zcela znehodnotit a naopak vhodným upražením i méně kvalitní zelenou trávu  zhodnotit.

Více informací

Mletí kávy

Správné semletí kávy hraje podstatnou roli při různých způsobech její přípravy. Kávu je proto nejlepší semlít těsně před jejím použitím, protože mletí otevírá buňky zrnek, uvolňuje éterické oleje a plyny, které však postupně mizí a káva tak ztrácí svou plnou chuť a vůni.

Více informací

Okénko do historie kávy

Časopis Šťastný domov z roku 1906: "Dobrá káva zahání ospalost, podporuje trávení, poskytuje zemdlelému osvěžení, vzbuzuje chuť k práci a vzpružuje, mírně požívána, duševní sílu k nové činnosti." Nahlédněte blíže do historie světa kávy v přehledu hodnotných textů.

Více informací


  

TOP produkty

NOBILIS Kávy pitel®

Složení: 70% Arabika - Kostarika, Honduras, Salvador (horské oblasti 1500m), 30% Robusta –…

3 varianty

NOBILIS Kávy pitel®
Cena:
od 145 Kč s DPH

Zobrazit

Kávovar JURA E6 IMPRESSA

Kávovar JURA IMPRESSA E6 - skvělý inovativní model s funkcí P.E.P.© , displejem a…

u dodavatele

Kávovar JURA  E6 IMPRESSA
Cena:
24 990 Kč s DPH

Do košíku

Jura 70606 Milk frother

Jednoduchý, rychlý a hygienický způsob jak připravit dokonale jemnou mléčnou mikro-pěnu pro kávové…

skladem

Jura 70606 Milk frother
Cena:
2 490 Kč s DPH

Do košíku

Proč právě název "Kávy pitel"...?!

Už víte, proč název "Kávy pitel" s měkkým "i"?

Vlastní, čerstvě pražená káva nejvyšší kvality