OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Kontaktujte nás: +420 778 071 678 | kavypitel@kavypitel.cz
0 Kč

Jak správně připravit dokonalé Espresso


Jak praví klasik – espresso existuje jenom jedno. Připravte se na úžasný nápoj připravený z 7 - 8g kávy o objemu 25-35ml za dobu 20-30 vteřin. Tlak vody má být 9 barů a teplota cca 90 st. C.

Správné espresso má na povrchu krémovou pěnu (cremu) s oříškovo-čokoládovou barvou ideálně s tygrovanými odlesky. Crema má být hladká bez bublinek a když ji odhrnete, vrátí se zpět.

Když k espressu přivoníte, ucítíte čokoládu, karamel, oříšky či ovoce nebo květiny. Vše závisí na odrůdě a směsi. Po napití můžete ucítit hořkost, sladkost a kyselost. Kvalitní nápoj má toto všechno příjemně vyrovnané.

Namelte si kávu o správné hrubosti, zmáčkněte ji v páce silou 20kg, očistěte okraje páky od kávy a propláchněte hlavu stroje. Vložte páku do stroje a pusťte vodu. A pak se kochejte tím, jak Vám espresso krásně pomalu teče do šálku.

Důležité je i použití správného šálku. Vhodný je silnostěnný, porcelánový se zaobleným dnem (káva potom padá do „měkkého a nelekne se“ jako u šálků s rovným dnem), který déle udrží intenzivní aroma. A nezapomeňte šálek dopředu nahřát. I tím podpoříte kvalitu nápoje.

Espresso můžete připravit „manuálně“ v pákové mašině nebo automatickém espressu, které zakoupíte běžně v obchodě. Přednost dáváme pákové mašině, protože u ní můžete ovlivnit všechny důležité parametry. U automatu máte vše de facto přednastavené a tak mi espressa z těchto přístrojů chutnají tak trochu stejně.

Velmi důležité je namletí kávy, tedy její hrubost. Pokud bude káva správně namletá a stlačená (doporučuje se tlak 20kg) poteče z páky tak, jak je výše popsáno. Když bude káva hrubší, poteče rychleji a káva bude vodnatá „žbruňďa“. Když bude káva příliš jemně namletá, nepoteče buď vůbec nebo jen trochu a bude přepálená.


Pokračovat ve výběru zrnkové kávy


Jak správně připravit kávu

Jak správně připravit kávu v aeropressu, french pressu, v moka konvičce, za pomoci dripperu, džezvy nebo jak si doma připravit dokonalé espresso?


Aeropress

Příprava kávy v aeropressu je velmi jednoduchá a rychlá. Přístroj se skládá z plastového válce, pístu a sítka s papírovým filtrem. Je skladný, lehký, a proto si ho můžete sebou brát i na cesty. Káva z něj je o něco silnější než z french pressu, ale stále si zachovává jemnost vyrovnanost chuti.

Více informací

French press

Příprava kávy ve french pressu patří mezi ty jednodušší. Potřebujete k ní french press, tedy skleněnou nádobu s pístem, který slouží k filtraci kávy. Výběr kávy samozřejmě závisí na vás, ale mě se osvědčila jednodruhová Arabika nebo směs arabic.

Více informací

Dripper

Dripper je zařízení na přípravu překapávané kávy přes filtr. Může být z průhledného i neprůhledného plastu, porcelánu, skla. Stěny jsou drážkované a dole má odtokový otvor, kudy protéká vylouhovaná káva do šálku pod dripperem.

Více informací

Mocca

Káva v moka konvičce se nejvíce podobá espressu. Jde o italský vynález z roku 1933, který se vyrábí dodnes. Konvička je tvořena spodní nádobkou na vodu s ventilem, ve středu má sítko na kávu a vrchní část slouží k zachytávání kávy.

Více informací

Espresso

Jak praví klasik – espresso existuje jenom jedno. Připravte se na úžasný nápoj připravený z 7 - 8g kávy o objemu 25-35ml za dobu 20-30 vteřin. Tlak vody má být 9 barů a teplota cca 90 st. C.

Více informací

Džezva

Jedním z nejstarších způsobů přípravy kávy je ten v džezvě. Hojně se využívá nejen v Turecku, ale i Řecku, Indii a arabských zemích. Nejlépe se káva v džezvě připraví v horkém písku zahřátém na 160-180 st. C.

Více informací

TOP produkty

Originální dóza na kávu Dallmayr

Porcelán, ruční práce, ručně malováno, výška 26cm. Omezené množství.

skladem

Originální dóza na kávu Dallmayr
Cena:
3 500 Kč s DPH

Do košíku

Kávovar Philco PHEM 1000

Skvělou chuť šálku espressa či cappuccina Vám nabízí automatické espresso Philco PHEM 1000. Další…

skladem

Kávovar Philco PHEM 1000
Cena:
18 999 Kč s DPH

Do košíku

Jura 70606 Milk frother

Jednoduchý, rychlý a hygienický způsob jak připravit dokonale jemnou mléčnou mikro-pěnu pro kávové…

skladem

Jura 70606 Milk frother
Cena:
2 490 Kč s DPH

Do košíku

Proč právě název "Kávy pitel"...?!

Už víte, proč název "Kávy pitel" s měkkým "i"?

Vlastní, čerstvě pražená káva nejvyšší kvality