OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Kontaktujte nás: +420 778 071 678, +420 603 807 586 | kavypitel@kavypitel.cz
0 Kč

Kávostroje

Pražítka pro domácnost jsou buď jednoduchá, zařízená na míchání kličkou, při nichž odpadá dosti nepříjemné otřásání, jak bylo nutné u starých pražítek krabicových. Příhodnější ještě jsou pražítka kulovitá v nichž koule z drátěného pletiva se klikou otáčí, ovšem hodí se jen tam, kde je plocha ploten opatřena otvorem. Výhodná jsou pražítka válcovitá, zařízená k topení lihem nebo plynem, kterých lze po odstranění pražítka použíti jako vařáku. Spotřeba líhu je v nich velmi malá, cena pak dosti přístupná (3,8 – 7 K, dle velikosti).

Voda k vaření kávy budiž vždy měkká, není-li jiné nežli tvrdé po ruce, budiž tato před upotřebením převařena. Přidání sody kvůli změkčení vody se nedoporučuje, neboť tím káva nabývá nepříjemné příchuti. Nádoba k vaření buď vždy vymyta a vypláchnuta, nikoliv se starou sedlinou, jak je to namnoze zvykem z důvodu domnělé úspory.

Ze staré sedliny jakož z čerstvě semleté kávy, na které vody příliš dlouho stojí, vyluhuje se tříslovina, která kávě nedodává ani příjemnější chuti, ani lepší jakosti, totéž platí o přísadě různých náhražek, neboť to jest pak vždy jen káva napodobená.

V čem vaříme kávu? V nádobách otevřených nebo takových, jichž nelze dobře uzavříti, tedy např. v hrncích, ztrácí vařená káva všechno své aroma. Vařme tedy kávu vždy (aspoň z části) v kávovaru nechť je jakékoli soustavy. Je proto již mnohem lepší vařiti kávu v konvici o dvou odděleních, z nichž svrchní určeno je pro semletou kávu, spodní pro odvar již procezený. Může se tu užíti cedítka vlněného, lněného neb žíněného, z nichž poslední se nesnadněji a nejlépe vypírá.

Kávovar činí to správně sám bez našeho přičinění. Vařící voda prodlévá na semleté kávě dobu co nejkratší a zcezená káva chová se v teplé nádobě pevně uzavřené. Ovšem některé autority praví, že tímto způsobem nálev velmi vonný a chutný obsahuje jen látky aromatické a povzbuzující (coffein) a přeji i tomu, aby obsahovala trochu třísloviny a jiné látky extraktivní, čehož docíliti lze jen vařením. Také se při pouhém cezení kávy spotřebuje této více, a proto v úsporných domácnostech se káva radšěji vaří a ještě cikorkou znešvařuje.

Proto navrhnul Liebig toto: káv upražiti na hnědo a před dopražením posypati tlučením cukrem (na ½ kg stačí 15g), který byv s kávou dobře promíchán pokrývá zrnka neproniknutelnou vrstvičkou karamelu, takže taková káva ani v otevřených nádobách nevyčichne.

Vaříme-li černou kávu, bývá velká lžíce (7-8g) mleté kávy na každý šálek vody obvyklou dávkou. Káva tato jest silná a podává se ve zcela malých koflíčkách po jídle. Obyčejně dává se k ní také cukr.

Kávu bílou připravíme zpravidla ze slabšího odvaru, kteréhož nalejeme do koflíku 2/3 a dolejeme pak svařeným dobrým mlékem nebo smetanou. Silnější kávy se zpravidla jen půl koflíku.

TOP produkty

Kávovar Philco PHEM 1000

Skvělou chuť šálku espressa či cappuccina Vám nabízí automatické espresso Philco PHEM 1000. Další…

skladem

Kávovar Philco PHEM 1000
Cena:
18 999 Kč s DPH

Do košíku

NOBILIS Kávy pitel®

Složení: 70% Arabika - Kostarika, Honduras, Salvador (horské oblasti 1500m), 30% Robusta –…

3 varianty

NOBILIS Kávy pitel®
Cena:
od 150 Kč s DPH

Zobrazit

Jura 70606 Milk frother

Jednoduchý, rychlý a hygienický způsob jak připravit dokonale jemnou mléčnou mikro-pěnu pro kávové…

skladem

Jura 70606 Milk frother
Cena:
2 490 Kč s DPH

Do košíku

Proč právě název "Kávy pitel"...?!

Už víte, proč název "Kávy pitel" s měkkým "i"?