OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Kontaktujte nás: +420 778 071 678 | kavypitel@kavypitel.cz
0 Kč

Kávostroje

Pražítka pro domácnost jsou buď jednoduchá, zařízená na míchání kličkou, při nichž odpadá dosti nepříjemné otřásání, jak bylo nutné u starých pražítek krabicových. Příhodnější ještě jsou pražítka kulovitá v nichž koule z drátěného pletiva se klikou otáčí, ovšem hodí se jen tam, kde je plocha ploten opatřena otvorem. Výhodná jsou pražítka válcovitá, zařízená k topení lihem nebo plynem, kterých lze po odstranění pražítka použíti jako vařáku. Spotřeba líhu je v nich velmi malá, cena pak dosti přístupná (3,8 – 7 K, dle velikosti).

Voda k vaření kávy budiž vždy měkká, není-li jiné nežli tvrdé po ruce, budiž tato před upotřebením převařena. Přidání sody kvůli změkčení vody se nedoporučuje, neboť tím káva nabývá nepříjemné příchuti. Nádoba k vaření buď vždy vymyta a vypláchnuta, nikoliv se starou sedlinou, jak je to namnoze zvykem z důvodu domnělé úspory.

Ze staré sedliny jakož z čerstvě semleté kávy, na které vody příliš dlouho stojí, vyluhuje se tříslovina, která kávě nedodává ani příjemnější chuti, ani lepší jakosti, totéž platí o přísadě různých náhražek, neboť to jest pak vždy jen káva napodobená.

V čem vaříme kávu? V nádobách otevřených nebo takových, jichž nelze dobře uzavříti, tedy např. v hrncích, ztrácí vařená káva všechno své aroma. Vařme tedy kávu vždy (aspoň z části) v kávovaru nechť je jakékoli soustavy. Je proto již mnohem lepší vařiti kávu v konvici o dvou odděleních, z nichž svrchní určeno je pro semletou kávu, spodní pro odvar již procezený. Může se tu užíti cedítka vlněného, lněného neb žíněného, z nichž poslední se nesnadněji a nejlépe vypírá.

Kávovar činí to správně sám bez našeho přičinění. Vařící voda prodlévá na semleté kávě dobu co nejkratší a zcezená káva chová se v teplé nádobě pevně uzavřené. Ovšem některé autority praví, že tímto způsobem nálev velmi vonný a chutný obsahuje jen látky aromatické a povzbuzující (coffein) a přeji i tomu, aby obsahovala trochu třísloviny a jiné látky extraktivní, čehož docíliti lze jen vařením. Také se při pouhém cezení kávy spotřebuje této více, a proto v úsporných domácnostech se káva radšěji vaří a ještě cikorkou znešvařuje.

Proto navrhnul Liebig toto: káv upražiti na hnědo a před dopražením posypati tlučením cukrem (na ½ kg stačí 15g), který byv s kávou dobře promíchán pokrývá zrnka neproniknutelnou vrstvičkou karamelu, takže taková káva ani v otevřených nádobách nevyčichne.

Vaříme-li černou kávu, bývá velká lžíce (7-8g) mleté kávy na každý šálek vody obvyklou dávkou. Káva tato jest silná a podává se ve zcela malých koflíčkách po jídle. Obyčejně dává se k ní také cukr.

Kávu bílou připravíme zpravidla ze slabšího odvaru, kteréhož nalejeme do koflíku 2/3 a dolejeme pak svařeným dobrým mlékem nebo smetanou. Silnější kávy se zpravidla jen půl koflíku.

TOP produkty

Dallmayr Espresso Monaco

100% Arabika, vhodná zejména na přípravu espressa. Pražena a míchána speciálně pro přípravu kávy…

skladem

Dallmayr Espresso Monaco
Cena:
750 Kč s DPH

Do košíku

NOBILIS Kávy pitel®

Složení: 70% Arabika - Kostarika, Honduras, Salvador (horské oblasti 1500m), 30% Robusta –…

3 varianty

NOBILIS Kávy pitel®
Cena:
od 145 Kč s DPH

Zobrazit

Originální dóza na kávu Dallmayr

Porcelán, ruční práce, ručně malováno, výška 26cm. Omezené množství.

skladem

Originální dóza na kávu Dallmayr
Cena:
3 500 Kč s DPH

Do košíku

Proč právě název "Kávy pitel"...?!

Už víte, proč název "Kávy pitel" s měkkým "i"?

Vlastní, čerstvě pražená káva nejvyšší kvality