Kód: 181/DEG 181/150 181/250 181/100 181/DOZ Zvolte variantu

Nicaragua Kávy Pitel

48 Kč 165 Kč 255 Kč 890 Kč 175 Kč od 48 Kč
Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Varianta:

druh: Nicaragua SHG bio

100% Arabika,

region: Jinotega

nadmořská výška: 1200 -1400 m. n. m.

varieta: Arabica Typical, Bourbon, Cattura

sklizeň: prosinec - březen

zpracování: promyté

chuťový profil: čokoláda a ořechy, karamel

tělo: střední

acidita: příjemná do citrónova

stupeň pražení: City Plus

Vhodná pro přípravu espressa i filtrované kávy a french pressu.

Kávu z této středoamerické země jsme vybrali pro její skvělé chuťové vlastnosti. Nese označení SHG (Strictly High Grown), které se používá pro zrna pěstovaná zásadně ve vysokých polohách od 1200m.n. m. a je pěstována s ohledem na udržení biodiverzity (certifikace Rainforest Alliance). Kvalita zrn zaručuje sladké aroma s tóny tmavé čokolády. Nadmořská výška naopak přináší příjemnou ovocnost. Zpracování mokrým způsobem, tento způsob zpracování je mnohem náročnější, a to se odráží na výsledné ceně kávy (v ceně kávy se odráží zejména množství použité vody). Nasbírané plody putují po sklizni do vodních nádrží, kde dochází k jejich selekci. Těžké plody klesají ke dnu, lehké a nedozrálé plavou na hladině. Po této selekci se plody zbavují slupky a části dužiny v loupacím stroji. Musí se loupat nejpozději do 24 hodin od sběru. Dužina a slupka později k zrnům přisychá. Zrna obalená pergamenem a dužinou nechávají farmáři až 36 hodin namočené ve vodě v kvasných nádržích. Zrna prochází procesem fermentace, kdy různé enzymy a bakterie působí na vnější obaly zrna a zbavují ho zbytku lepkavé dužiny na povrchu. Po fermentaci se zrna důkladně promyjí a dávají sušit na betonové plochy.                                                                                                                       Vhodná na espresso, mokka konvičku a french press.

Balení kávy je proces, který musí být proveden velmi pečlivě, a proto naši kávu balíme do vysoce kvalitních sáčků. Protože se po pražení kávových bobů uvolňuje plyn, který by mohl zcela naplnit obal a ten by následně mohl při manipulaci a skladování prasknout, nechává se káva nějaký čas odpočinout a poté je zabalena do flexibilního sáčku na kávu s odplyňovacím jednosměrným nylonovým ventilem a zipem, takže přebytečný uvolněný plyn odejde přes ventil pryč a káva si zachová své aroma. Použití zipu na sáčku Vám umožní skladovat kávu v sáčku a opakovaně ho otevírat bez nutnosti používat na sáček jiný způsob uzavření.