OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Kontaktujte nás: +420 778 071 678 | kavypitel@kavypitel.cz
0 Kč

Země původu Kávy pitel®


Brazílie

Brazil Santos

Produkuje více než třetinu světové kávy, pěstuje pestrou škálu káv Coffea arabica, zejména Bourbon, který se poprvé objevil na ostrově Bourbon (dnes Reunion). Brasil Santos pochází původně ze semen jemenské Moky, ale dnes je již samostatnou odrůdou. Má malá, oblá zrna, která pocházejí z hor od Mogiana. Káva z něj uvařená má jemnou chuť.

Kolumbie

Columbia Excelso EP Medellin

Druhý největší producent kávy na světě, pěstuje se na úbočí And, ve výšce 1300 – 1800 m n.m. Excelso Medellin je pestrá, horská káva vysoké kvality. Má tmavě zelené zrno, které poskytuje pěknou praženou kávu se silnou chutí a dobrým vzhledem.

Etiopie

Ethiopea Mocca Sidamo

Produkuje především kávu Coffea arabica z divoce rostoucích kávovníků v provinciích Sidamo, Lekempti, Djimmah a Salo. Vedle Jemenu je Etiopie druhou kolébkou kávy. Mocca Sidamo je káva s intenzivní vůní a slouží jako samostatná káva.

Indie

Indie Monsoon Malabar (připravujeme)

90 procent produkce se pěstuje ve státě Karnataka a to již od 17. století. Káva Malabar je suchá arabica dosti podobná sladké indonéské kávě. Má drobná, zelenomodrá zrna podporující temnou barvu v šálku a výraznou chuť. Jejím specifikem je sušení na monzunovém větru, které zvýrazňuje její chuťové vlastnosti.

Papua N.Guinea

Papua N. Guinea Sigri A

Káva bohatá, střední velikosti s lehce vínovou chutí. Je mytá, má pěkná zrna dobré chuti. Její nakyslost a sladko-oříšková příchuť jsou obohacením pro espresso.

Kostarika

Nobilis

Káva se zde pěstuje od roku 1779 a to zejména okolo San José. Má ostrou nakyslost a robustní vzhled ovšem v příznivé rovnováze. Kostarická káva se dá použít jako samostatná delikátní káva, zároveň i jako skvělá příměs do směsí.

El Salvador

Nobilis

Zrno je středně veliké až větší, vyniká jemnou, sladkou chutí a je vynikající do směsí.

Honduras

Nobilis

Imperator

Produkuje kávu vhodnou zejména do směsí, zrna jsou malá, oválná a mají modrozelenou barvu.

Indonesie (Bali, Java, Sumatra)

Java Blawan

Bali Tri Hita Karana 

Patří na 3. místo v produkci kávy na světě, pěstuje se na 13000 ostrovech, kávy jsou vynikající jako samostatné, mají plný tvar, bohatou chuť a příznačnou nakyslost. Taktéž využití ve směsi je báječné a vždy směs obohatí.

Keňa

Imperator

Káva se zde pěstuje až od r. 1893, sazenice se do Keni dostaly z ostrova Bourbon (Reunion), patří mezi nejlepší na světě, vyznačuje se plnou chutí s pikantním odstínem, jde o pečlivě mytá zrna Coffea arabica skvělé chuti. Velmi se hodí jak na směsi tak jako samostatná káva.

Peru

Imperator

Peru produkuje kávy silné chuti, jemně nakyslá, bohatá na výtažek. velmi ceněná jsou kávy z vysokohorských oblastí And – San Martin, Cajamarca, Piura, Lambbayeque.

Pěstování a zpracování kávy


Pěstování kávy

Kávovníky jsou dřeviny, které rostou v tropickém pásmu. Jejich velikost je různá, od nízkých keřů až po stromy dosahující výšky 15 metrů. Řadí se k rostlinnému rodu Coffea, který patří do čeledi mořenovitých rostlin. Uvádí se, že existuje až 500 druhů kávovníků.

Více informací

Sklizeň kávy

Doba sklizně kávovníkových plodů je rozdílná podle zeměpisné polohy pěstitelské oblasti. Sklizeň probíhá buď ručně nebo strojově. Ruční sběr je charakteristický pro nejlepší kávu typu Arabika, je nákladný, protože sběrači se musí několikrát vracet k jednomu keři.

Více informací

Fermentace kávy

Vyloupané plody jsou proudem vody odvedeny do fermentačních nádží, kde kvašením změknou pozůstatky dužiny a tyto zbytky lze pak snadno vyprat. Při zhruba 70 hodinovém kvašení, uvolňují enzymy zbývající lepkavou vrstvu pokryvající pergamenovou slupku semen.

Více informací

  

Pražení kávy

Pražení je jednou z nejdůležitějších operací při úpravě kávy pro konzumaci. Nesprávným pražením lze i tu nejkvalitnější zelenou kávu zcela znehodnotit a naopak vhodným upražením i méně kvalitní zelenou trávu  zhodnotit.

Více informací

Mletí kávy

Správné semletí kávy hraje podstatnou roli při různých způsobech její přípravy. Kávu je proto nejlepší semlít těsně před jejím použitím, protože mletí otevírá buňky zrnek, uvolňuje éterické oleje a plyny, které však postupně mizí a káva tak ztrácí svou plnou chuť a vůni.

Více informací

Okénko do historie kávy

Časopis Šťastný domov z roku 1906: "Dobrá káva zahání ospalost, podporuje trávení, poskytuje zemdlelému osvěžení, vzbuzuje chuť k práci a vzpružuje, mírně požívána, duševní sílu k nové činnosti." Nahlédněte blíže do historie světa kávy v přehledu hodnotných textů.

Více informací


  

TOP produkty

Espresso CATLER ES 8012 s mlýnkem na kávu

Pákové espresso pro přípravu espressa, cappuccina, latté a dalších druhů kávy s integrovaným…

skladem

Espresso CATLER ES 8012 s mlýnkem na kávu
Cena:
17 990 Kč s DPH

Do košíku

Jura 70606 Milk frother

Jednoduchý, rychlý a hygienický způsob jak připravit dokonale jemnou mléčnou mikro-pěnu pro kávové…

skladem

Jura 70606 Milk frother
Cena:
2 490 Kč s DPH

Do košíku

Degust EDEN Kávy pitel®

Degustační balení EDEN pro opravdové znalce čerstvě upražené kávy z Indo-Afrických oblastí za…

skladem

Degust EDEN Kávy pitel®
Cena:
250 Kč s DPH

Do košíku

Proč právě název "Kávy pitel"...?!

Už víte, proč název "Kávy pitel" s měkkým "i"?

Vlastní, čerstvě pražená káva nejvyšší kvality