Země původu Kávy pitel®

Brazílie
Produkuje více než třetinu světové kávy, pěstuje pestrou škálu káv Coffea arabica, zejména Bourbon, který se poprvé objevil na ostrově Bourbon (dnes Reunion). Brasil Santos pochází původně ze semen jemenské Moky, ale dnes je již samostatnou odrůdou. Má malá, oblá zrna, která pocházejí z hor od Mogiana. Káva z něj uvařená má jemnou chuť.
Kolumbie
Druhý největší producent kávy na světě, pěstuje se na úbočí And, ve výšce 1300 – 1800 m n.m. Excelso Medellin je pestrá, horská káva vysoké kvality. Má tmavě zelené zrno, které poskytuje pěknou praženou kávu se silnou chutí a dobrým vzhledem.
Etiopie
Produkuje především kávu Coffea arabica z divoce rostoucích kávovníků v provinciích Sidamo, Lekempti, Djimmah a Salo. Vedle Jemenu je Etiopie druhou kolébkou kávy. Mocca Sidamo je káva s intenzivní vůní a slouží jako samostatná káva.
Indie
Indie Monsoon Malabar (připravujeme)
90 procent produkce se pěstuje ve státě Karnataka a to již od 17. století. Káva Malabar je suchá arabica dosti podobná sladké indonéské kávě. Má drobná, zelenomodrá zrna podporující temnou barvu v šálku a výraznou chuť. Jejím specifikem je sušení na monzunovém větru, které zvýrazňuje její chuťové vlastnosti.
Papua N.Guinea
Káva bohatá, střední velikosti s lehce vínovou chutí. Je mytá, má pěkná zrna dobré chuti. Její nakyslost a sladko-oříšková příchuť jsou obohacením pro espresso.
Kostarika
Káva se zde pěstuje od roku 1779 a to zejména okolo San José. Má ostrou nakyslost a robustní vzhled ovšem v příznivé rovnováze. Kostarická káva se dá použít jako samostatná delikátní káva, zároveň i jako skvělá příměs do směsí.
El Salvador
Zrno je středně veliké až větší, vyniká jemnou, sladkou chutí a je vynikající do směsí.
Honduras
Produkuje kávu vhodnou zejména do směsí, zrna jsou malá, oválná a mají modrozelenou barvu.
Indonesie (Bali, Java, Sumatra)
Patří na 3. místo v produkci kávy na světě, pěstuje se na 13000 ostrovech, kávy jsou vynikající jako samostatné, mají plný tvar, bohatou chuť a příznačnou nakyslost. Taktéž využití ve směsi je báječné a vždy směs obohatí.
Keňa
Káva se zde pěstuje až od r. 1893, sazenice se do Keni dostaly z ostrova Bourbon (Reunion), patří mezi nejlepší na světě, vyznačuje se plnou chutí s pikantním odstínem, jde o pečlivě mytá zrna Coffea arabica skvělé chuti. Velmi se hodí jak na směsi tak jako samostatná káva.
Peru
Peru produkuje kávy silné chuti, jemně nakyslá, bohatá na výtažek. velmi ceněná jsou kávy z vysokohorských oblastí And – San Martin, Cajamarca, Piura, Lambbayeque.
Pěstování a zpracování kávy
Pěstování kávy
Kávovníky jsou dřeviny, které rostou v tropickém pásmu. Jejich velikost je různá, od nízkých keřů až po stromy dosahující výšky 15 metrů. Řadí se k rostlinnému rodu Coffea, který patří do čeledi mořenovitých rostlin. Uvádí se, že existuje až 500 druhů kávovníků.
Více informací
Sklizeň kávy
Doba sklizně kávovníkových plodů je rozdílná podle zeměpisné polohy pěstitelské oblasti. Sklizeň probíhá buď ručně nebo strojově. Ruční sběr je charakteristický pro nejlepší kávu typu Arabika, je nákladný, protože sběrači se musí několikrát vracet k jednomu keři.
Více informací
Fermentace kávy
Vyloupané plody jsou proudem vody odvedeny do fermentačních nádží, kde kvašením změknou pozůstatky dužiny a tyto zbytky lze pak snadno vyprat. Při zhruba 70 hodinovém kvašení, uvolňují enzymy zbývající lepkavou vrstvu pokryvající pergamenovou slupku semen.
Více informací
|
Pražení kávy
Pražení je jednou z nejdůležitějších operací při úpravě kávy pro konzumaci. Nesprávným pražením lze i tu nejkvalitnější zelenou kávu zcela znehodnotit a naopak vhodným upražením i méně kvalitní zelenou trávu zhodnotit.
Více informací
Mletí kávy
Správné semletí kávy hraje podstatnou roli při různých způsobech její přípravy. Kávu je proto nejlepší semlít těsně před jejím použitím, protože mletí otevírá buňky zrnek, uvolňuje éterické oleje a plyny, které však postupně mizí a káva tak ztrácí svou plnou chuť a vůni.
Více informací
Okénko do historie kávy
Časopis Šťastný domov z roku 1906: "Dobrá káva zahání ospalost, podporuje trávení, poskytuje zemdlelému osvěžení, vzbuzuje chuť k práci a vzpružuje, mírně požívána, duševní sílu k nové činnosti." Nahlédněte blíže do historie světa kávy v přehledu hodnotných textů.
Více informací
|
Země původu Kávy pitel®
Brazílie
Brazil Santos
Produkuje více než třetinu světové kávy, pěstuje pestrou škálu káv Coffea arabica, zejména Bourbon, který se poprvé objevil na ostrově Bourbon (dnes Reunion). Brasil Santos pochází původně ze semen jemenské Moky, ale dnes je již samostatnou odrůdou. Má malá, oblá zrna, která pocházejí z hor od Mogiana. Káva z něj uvařená má jemnou chuť.
Kolumbie
Columbia Excelso EP Medellin
Druhý největší producent kávy na světě, pěstuje se na úbočí And, ve výšce 1300 – 1800 m n.m. Excelso Medellin je pestrá, horská káva vysoké kvality. Má tmavě zelené zrno, které poskytuje pěknou praženou kávu se silnou chutí a dobrým vzhledem.
Etiopie
Ethiopea Mocca Sidamo
Produkuje především kávu Coffea arabica z divoce rostoucích kávovníků v provinciích Sidamo, Lekempti, Djimmah a Salo. Vedle Jemenu je Etiopie druhou kolébkou kávy. Mocca Sidamo je káva s intenzivní vůní a slouží jako samostatná káva.
Indie
Indie Monsoon Malabar (připravujeme)
90 procent produkce se pěstuje ve státě Karnataka a to již od 17. století. Káva Malabar je suchá arabica dosti podobná sladké indonéské kávě. Má drobná, zelenomodrá zrna podporující temnou barvu v šálku a výraznou chuť. Jejím specifikem je sušení na monzunovém větru, které zvýrazňuje její chuťové vlastnosti.
Papua N.Guinea
Papua N. Guinea Sigri A
Káva bohatá, střední velikosti s lehce vínovou chutí. Je mytá, má pěkná zrna dobré chuti. Její nakyslost a sladko-oříšková příchuť jsou obohacením pro espresso.
Kostarika
Nobilis
Káva se zde pěstuje od roku 1779 a to zejména okolo San José. Má ostrou nakyslost a robustní vzhled ovšem v příznivé rovnováze. Kostarická káva se dá použít jako samostatná delikátní káva, zároveň i jako skvělá příměs do směsí.
El Salvador
Nobilis
Zrno je středně veliké až větší, vyniká jemnou, sladkou chutí a je vynikající do směsí.
Honduras
Nobilis
Imperator
Produkuje kávu vhodnou zejména do směsí, zrna jsou malá, oválná a mají modrozelenou barvu.
Indonesie (Bali, Java, Sumatra)
Java Blawan
Bali Tri Hita Karana
Patří na 3. místo v produkci kávy na světě, pěstuje se na 13000 ostrovech, kávy jsou vynikající jako samostatné, mají plný tvar, bohatou chuť a příznačnou nakyslost. Taktéž využití ve směsi je báječné a vždy směs obohatí.
Keňa
Imperator
Káva se zde pěstuje až od r. 1893, sazenice se do Keni dostaly z ostrova Bourbon (Reunion), patří mezi nejlepší na světě, vyznačuje se plnou chutí s pikantním odstínem, jde o pečlivě mytá zrna Coffea arabica skvělé chuti. Velmi se hodí jak na směsi tak jako samostatná káva.
Peru
Imperator
Peru produkuje kávy silné chuti, jemně nakyslá, bohatá na výtažek. velmi ceněná jsou kávy z vysokohorských oblastí And – San Martin, Cajamarca, Piura, Lambbayeque.
Pěstování a zpracování kávy
Pěstování kávy
Kávovníky jsou dřeviny, které rostou v tropickém pásmu. Jejich velikost je různá, od nízkých keřů až po stromy dosahující výšky 15 metrů. Řadí se k rostlinnému rodu Coffea, který patří do čeledi mořenovitých rostlin. Uvádí se, že existuje až 500 druhů kávovníků.
Více informací
Sklizeň kávy
Doba sklizně kávovníkových plodů je rozdílná podle zeměpisné polohy pěstitelské oblasti. Sklizeň probíhá buď ručně nebo strojově. Ruční sběr je charakteristický pro nejlepší kávu typu Arabika, je nákladný, protože sběrači se musí několikrát vracet k jednomu keři.
Více informací
Fermentace kávy
Vyloupané plody jsou proudem vody odvedeny do fermentačních nádží, kde kvašením změknou pozůstatky dužiny a tyto zbytky lze pak snadno vyprat. Při zhruba 70 hodinovém kvašení, uvolňují enzymy zbývající lepkavou vrstvu pokryvající pergamenovou slupku semen.
Více informací
Pražení kávy
Pražení je jednou z nejdůležitějších operací při úpravě kávy pro konzumaci. Nesprávným pražením lze i tu nejkvalitnější zelenou kávu zcela znehodnotit a naopak vhodným upražením i méně kvalitní zelenou trávu zhodnotit.
Více informací
Mletí kávy
Správné semletí kávy hraje podstatnou roli při různých způsobech její přípravy. Kávu je proto nejlepší semlít těsně před jejím použitím, protože mletí otevírá buňky zrnek, uvolňuje éterické oleje a plyny, které však postupně mizí a káva tak ztrácí svou plnou chuť a vůni.
Více informací
Okénko do historie kávy
Časopis Šťastný domov z roku 1906: "Dobrá káva zahání ospalost, podporuje trávení, poskytuje zemdlelému osvěžení, vzbuzuje chuť k práci a vzpružuje, mírně požívána, duševní sílu k nové činnosti." Nahlédněte blíže do historie světa kávy v přehledu hodnotných textů.
Více informací