Kód: 106

Džezva

790 Kč
Skladem

Originální džezva na přípravu kávy z tepané mědi a držadlem vykládaným perletí. Ruční výroba. Země původu Turecko, místo Cařihrad.

Kategorie: KÁVOSTROJE

Jak správně připravit kávu v Džezvě

Jedním z nejstarších způsobů přípravy kávy je ten v džezvě. Hojně se využívá nejen v Turecku, ale i Řecku, Indii a arabských zemích. Nejlépe se káva v džezvě připraví v horkém písku zahřátém na 160-180 st. C., ale můžete ji samozřejmě připravit i na běžném sporáku.

Do džezvy se dá lžička extra jemně namleté kávy (jako hladká mouka) a zalije studenou vodou. Poté ji promíchejte a dejte vařit. Jak se káva pomalu ohřívá, tvoří se pěna, kterou sbírejte do šálku. Kávu nenechejte vzkypět, ale udržujte ji za stálého míchání před tímto stavem. Neustále sbírejte pěnu a cca po 10 minutách je káva připravena k nalití do šálku. Přitom si dejte pozor, aby se do šálku nedostal i lógr.

Jiným způsobem přípravy v džezvě je ten, že kávu dáte do džezvy, zalijete studenou vodou a dáte pomalu vařit. Na kávě se objeví hustá pěna a káva vzkypí. V tomto okamžiku ji odstavte a pěnu nechte klesnout, poté ji opět dejte na plotýnku. Toto opakujte 3x a poté ji nalijte do šálku. Příprava bude trvat cca 4-6 minut.

Pro přípravu používejte Arabiku s Robustou např. Nobilis, protože robusta vytvoří lepší pěnu.

I když jinak kávu piji bez cukru, u této kávy dělám výjimku a osladím si ji např. třtinovým cukrem, který je dle mého názoru lepší, protože tolik nemění její chuť. Když budete chtít experimentovat, můžete do ní přidat vanilku, sirupy, kardamom, chilli, pepř, čokoládu.