Akce
Kód: 67/DEG 67/150 67/250 67/100 67/DOZ Zvolte variantu | Značka: Kávy pitel

Columbie Kávy pitel

48 Kč 179 Kč 279 Kč 1 040 Kč 189 Kč od 48 Kč
Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Varianta:

   druh: Columbia Asot Bilbao

   100% arabica

   region: Tolima - Bilbao

   nadm. v.: 1650 - 2100 m. n. m.

   varieta: Arabica – 50% Castillo, 40% 

   Caturra, 10% Bourbon

   sklizeň: podzim 2017

   chuťový profil: pomeranč, cukrová

   třtina, jemná chuť citronu

   acidita: vyvážená

   zpracování: mokrou cestou

   stupeň pražení: City Plus

   bodové ohodnocení SCAA: 84,5 

   Vhodná pro přípravu espressa i  filtrované kávy a french pressu.

Kolumbie je druhým největším producentem kávy Arabica na světě. Je dobře známá pro svou vysokou kvalitu kávy a asi polovina jejich vývozu jde do Spojených států. Kolumbie exportuje zhruba 12,5 milionu pytlů a vnitřní spotřeba je asi 2 miliony pytlů ročně.
Káva je zpracována mokrou cestou. Zpracování mokrým způsobem, tento způsob zpracování je mnohem náročnější, a to se odráží na výsledné ceně kávy (v ceně kávy se odráží zejména množství použité vody). Nasbírané plody putují po sklizni do vodních nádrží, kde dochází k jejich selekci. Těžké plody klesají ke dnu, lehké a nedozrálé plavou na hladině. Po této selekci se plody zbavují slupky a části dužiny v loupacím stroji. Musí se loupat nejpozději do 24 hodin od sběru. Dužina a slupka později k zrnům přisychá. Zrna obalená pergamenem a dužinou nechávají farmáři až 36 hodin namočené ve vodě v kvasných nádržích. Zrna prochází procesem fermentace, kdy různé enzymy a bakterie působí na vnější obaly zrna a zbavují ho zbytku lepkavé dužiny na povrchu. Po fermentaci se zrna důkladně promyjí a dávají sušit na betonové plochy.

Vulkanická půda v Andách dává místní kávě výtečnou chuť. Oblast Medellin je jednou z největších kávových oblastí v Kolumbii. Tato oblast produkuje většinu kolumbijské kávy. V Kolumbii se zrna třídí podle velikosti. Největší zrna se nazývají Supremo. Zrno Excelso se velikostí řadí hned za Supremo. Je možné, že oba typy zrn pocházejí ze stejného kávovníku, ale jsou roztříděny dle velikosti. V kávě naleznete svěží ovocné tóny, krásně nasládlé, středně silné tělo a vyváženou aciditu. Čistý konec doprovází karamelové tóny se sladkostí. 

Káva pochází z menších farem v okolí vesnice Bilbao v regionu Tolima. Jedná se o skupinu původně menších farmářů, kteří od října roku 2010 spolupracují v jedné asociaci Asot Bilbao. Jde tedy o dovoz přímo od farmářů tzv. direct trade.

Balení kávy je proces, který musí být proveden velmi pečlivě, a proto naši kávu balíme do vysoce kvalitních sáčků. Protože se po pražení kávových bobů uvolňuje plyn, který by mohl zcela naplnit obal a ten by následně mohl při manipulaci a skladování prasknout, nechává se káva nějaký čas odpočinout a poté je zabalena do flexibilního sáčku na kávu s odplyňovacím jednosměrným nylonovým ventilem, takže přebytečný uvolněný plyn odejde přes ventil pryč a káva si zachová své aroma.

 

.